KMETIJA PR’ JAVORČAN
Zgodovina domačije sega krepko prek 100 let nazaj…
…v čase, ko je večina prebivalstva živela še od kmečkega dela. Obdelana zemlja, četudi včasih
trda in težka, je dajala kruha tistemu, ki jo je skrbno obdeloval.
Ko je leta 1922 domačijo prevzel ata Leopold…
…je s seboj prinesel veliko znanja o kmetovanju. Naredil je načrt za okolico domačije in posadil sadje tako, da je bila družina od zgodnje pomladi do pozne jeseni samooskrbna z raznolikim sadjem. Pravili so, da so celo iz kmetijskih šol hodili k njemu na oglede dobre zasaditve.
Cvetoč razvoj kmetije je prekinila druga svetovna vojna, ki je vzela dva sinova. Sin Jožko je po vojni ostal na domačiji, drugi otroci pa so odšli po svetu. Po njegovi smrti je skrb za kmetijo prevzel njegov brat Janez, ki je bil krojač v Ljubljani. Kljub krojaškemu delu je vsak vikend z družino prihajal na kmetijo in jo pomagal vzdrževati.
Leta 2009 je prišla kmetija v roke njegove hčere Vide in njenega moža Marka.
Novo poglavje v zgodovini kmetije se je začelo leta 2009. Hčerka Vida in njen mož Marko sta prevzela kmetijo in začela uradno ekološko kmetovati. Pridelavi žit je sledil nakup mlina, da bi lahko proizvajala moko. Kmalu pa je Marka zamikala še ideja, da bi se v Italiji naučil izdelovati testenine.


In to se je tudi zgodilo.
Marca 2019 je odšel v Milano na izobraževanje k svetovno znanemu tehnologu za testenine.
S seboj je odnesel nekaj sveže zmlete pirine moke. Pregovoril je tehnologa, da so naredili eno serijo testenin z doma pridelano ekološko pirino moko, ki jo je prinesel s seboj.
Presenečenje navzočih je bilo očitno. Že ko so odpirali vrečke z našo pirino moko, jih je pristen vonj vse očaral. Ob koncu so jih hoteli vsi imeti, zato jih je domov prinesel komaj za vzorec.
Šest članska družina se je usedla za mizo.
O tem so se doma kar nekaj časa pogovarjali. Nato je padla odločitev: »Pa
dajmo.« Najprej se je začel majhen obseg proizvodnje, ki je navduševal domače, prijatelje in znance.
“TOK DOBR pa še nisem jedel”.
Vsak, ki jih je poizkusil, je prostodušno vzkliknil: »TOK DOBR pa še nisem jedel!« In tako se je
izoblikovalo ime blagovne znamke domačih BIO testenin – TOK DOBR.
Že od samega začetka družina Ušeničnik ohranja skrb za kakovost. Vse testenine izdelujejo izključno
iz ekoloških sestavin, zato imajo veljaven ekološki certifikat. Druga posebnost pa je, da so vse njihove
testenine 100% brez jajc in brez laktoze. Po njih lahko tako brez skrbi posegajo vsi, ki želijo okusno
jesti, prav tako tudi alergiki in vegani. Zadnji dve leti so prejemniki zlatih priznanj za kakovost na
ocenjevanjih v BIC Naklo in na Dobrotah slovenskih kmetij.
Preizkusite BIO testenine TOK DOBR in se prepričajte!