KMETIJA PR’ JAVORČAN

Zgodovina domačije sega krepko prek 100 let nazaj…

…v čase, ko je večina prebivalstva živela še od kmečkega dela. Obdelana zemlja, četudi včasih
trda in težka, je dajala kruha tistemu, ki jo je skrbno obdeloval.

 

Ko je leta 1922 domačijo prevzel ata Leopold…

…je s seboj prinesel veliko znanja o kmetovanju. Naredil je načrt za okolico domačije in posadil sadje tako, da je bila družina od zgodnje pomladi do pozne jeseni samooskrbna z raznolikim sadjem. Pravili so, da so celo iz kmetijskih šol hodili k njemu na oglede dobre zasaditve.

Cvetoč razvoj kmetije je prekinila druga svetovna vojna, ki je vzela dva sinova. Sin Jožko je po vojni ostal na domačiji, drugi otroci pa so odšli po svetu. Po njegovi smrti je skrb za kmetijo prevzel njegov brat Janez, ki je bil krojač v Ljubljani. Kljub krojaškemu delu je vsak vikend z družino prihajal na kmetijo in jo pomagal vzdrževati.

Leta 2009 je prišla kmetija v roke njegove hčere Vide in njenega moža Marka.

Ohranila sta nedotaknjenost zemlje in začela uradno ekološko kmetovati. Pridelavi žit je sledil nakup mlina, da bi lahko proizvajala moko. Kmalu pa je Marka zamikala še ideja, da bi se v Italiji naučil izdelovati testenine.

In to se je tudi zgodilo.

Marca 2018 je odšel v Milano na izobraževanje k svetovno znanemu tehnologu za testenine. S seboj je odnesel nekaj sveže zmlete pirine moke. Pregovoril je tehnologa, da so naredili eno serijo testenin z našo pirino moko.

Presenečenje navzočih je bilo očitno. Že ko so odpirali vrečke z našo pirino moko, jih je pristen vonj vse očaral. Ob koncu so jih hoteli vsi imeti, zato jih je domov prinesel komaj za vzorec.

Šest članska družina se je usedla za mizo.

»Pa dajmo«, smo sklenili. Ime blagovne znamke naših testenin je nastalo v skladu z mnenjem vsakega, ki testenine pravilno skuha.

 

»TOK DOBR pa še nisem jedel!«