O ŽITIH

KHORASAN (Kamut)

Khorasan je starodavno polnozrnato žito, ki izhaja iz province Khorasan v Aziji. Obstaja več legend, kje se je khorasan prvič pojavil. Med drugim tudi, da so semena našli v grobnici nekega faraona.

Čeprav je na videz zelo podoben pšenici pa vsebuje veliko manj glutena kot pšenica in ga zato dobro prenašajo tudi tisti, ki jim pšenica ne dene dobro.

V primerjavi s polnozrnato pšenico vsebuje več beljakovin in maščobnih kislin. Vsebuje veliko vitamina E, magnezija, cinka in selena. Imunski sistem je zato močnejši, kosti pa trdnejše.

Naše khorasan žito je mleto na mlinske kamne. Za izdelavo testenin uporabljamo samo polnozrnato moko, ker je zaradi vsebnosti otrobov mnogo bolj zdrava za črevesje.

DURUM PŠENICA

Obstaja 27 vrst pšenice. Triticum durum je ena najbolj uporabnih vrst žit. Imenujemo jo trda pšenica. Za svojo rast potrebuje veliko toplote in tla, bogata s hranilnimi snovmi.

Po nekaterih raziskavah je durum pšenica pomembna zaradi izjemno velike količine beljakovin. Vsebovala naj bi celo 50 odstotkov več beljakovin od navadne pšenice. Zrno sicer vsebuje gluten, vendar ga ima manj kot navadna pšenica.

Za izdelavo testenin uporabljamo polnozrnato ekološko durum moko slovenskega porekla. Je rahlo rumenkaste barve, zato so testenine rumene brez dodanih jajc.

Durum moko uporabljamo tudi pri izdelavi testenin z dodatkom zelenjave (špinačne, pesine, čemaževe, korenčkove). Vsa uporabljena zelenjava je ekološka in slovenska. Skrivnost naših zelenjavnih testenin je v postopku, kako dodamo zelenjavo z vsem, kar ta vsebuje. Naša visoka dodana vrednost je, da je vsa zelenjava skupaj s testeninami naravno sušena. Zato zelenjavo zaužijemo v vsej njenem naravnem bogastvu.

PIRA

Pira je bila poznana že pred 10.000 leti. Na evropskih tleh je bila pomembna od bronaste dobe do srednjega veka. V grški mitologiji je bila pira dar boginje Demetre, ki je bila zavetnica zakona, otrok, poljedelstva, žetve, zemeljskih plodov.

Pira sicer vsebuje gluten, se pa lažje razgradi in je zato bolje prebavljiv od pšeničnega.

V primerjavi z navadno pšenico ima pira več beljakovin, njeni kalčki pa so za dva do trikrat bogatejši z maščobami.

Njene večkrat nenasičene maščobne kisline varujejo srce in ožilje. Pira je odlična zlasti za krepitev oslabelega organizma, pri spodbujanju teka, umirjanju prebavnih težav in blaženju bolečin v sklepih. Pira se ponaša z visoko vsebnostjo mineralov in rudninskih snovi (predvsem fosfor, železo, mangan, cink in baker). Zaradi kombinacije esencialne aminokisline triptofan in vitamina B3 je to žito imenitno sredstvo za boljše spanje in za boj proti depresiji. Za vse ljudi s težavami z želodcem pa je ugodna še zaradi kombinacije vitamina B2 in esencialne aminokisline levcina. Sveta Hildegarda, slovita nemška opatinja, naravoslovka in zdravnica zeliščarka, jo je imenovala kraljica žit.

Naša pira je mleta na mlinske kamne. Za izdelavo testenin uporabljamo samo polnozrnato moko, ker je zaradi vsebnosti otrobov mnogo bolj zdrava za črevesje.